Op kamers wonen?

Ik zit nu in het tweede jaar van de bacheloropleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Aan het begin van de studie wilde ik heel graag in Tilburg gaan wonen, maar ik wachtte even af of de studie me wel zou bevallen. Na een paar weken wist ik dat de studie precies was wat ik zocht en werd ik lid van een Facebook-groep waarin studentenkamers werden aangeboden. Mijn ouders adviseerden mij om er nog eens goed over na te denken, en ik zette de pro’s en con’s van het wonen op kamers voor mezelf op een rijtje:

Voordelen

– Als je op kamers woont, hoef je niets te missen van het studentenleven. Ik ben zelf actief lid bij Studievereniging Flow, en ik moet zeggen dat alles een stuk gemakkelijker zou zijn als ik in Tilburg woonde. Bij de maandelijkse borrels ga ik vaak op tijd naar huis (er rijden dan geen bussen meer, dus ga ik met de auto), of ik blijf bij een vriendinnetje slapen. Het kan wel op deze manier, maar als ik een kamer had zou het allemaal iets simpeler zijn.

– Als je op kamers woont kan je heel snel en makkelijk iets afspreken met je studiegenoten. Niet alleen om gezellig wat te gaan drinken in de stad, maar ook als je nog aan een groepsopdracht wilt werken op de uni ben je lekker dichtbij. Het is niet ideaal om dan steeds op en neer te reizen.

– Als je op kamers woont leer je hoe je je eigen kleren wast (of je neemt ze ieder weekend mee naar huis ;)), je leert koken, met geld omgaan etc. Als je lekker thuis blijft wonen heb je minder zorgen, maar dan leer je deze dingen misschien niet zo goed.

Maar wat zijn dan de nadelen (voor mij) van op kamers wonen?

– Als ik op kamers zou gaan, zou ik veel van mijn hobby’s en ook mijn bijbaan moeten opzeggen. Ik moet heel veel avonden per week in Reusel zijn, en als ik dan alsnog elke dag op en neer moet reizen is het nut van op kamers gaan weg.

– Op kamers wonen is duur. De studiefinanciering is afgeschaft en alle studenten zijn genoodzaakt om geld te lenen als zij niet rond kunnen komen met het geld dat ze verdienen met een (of meerdere) bijbaantje(s). Je moet de huur van je kamer betalen, maar ook eten, drinken, kleding, uitgaan etc. Als gevolg hiervan heb je tegen het einde van je studie een hoge schuld opgebouwd (die je gelukkig wel over een heel lange periode mag aflossen!).

 

Ik woog de voor- en nadelen van het wonen op kamers nog eens af en dacht er goed over na. Ik kwam tot de conclusie dat ik toch wel heel graag een plekje voor mezelf wilde, maar dat ik eigenlijk geen geld wilde lenen. De reistijd van Reusel naar Tilburg is niet lang (25 minuten met de auto), en ik zou veel ‘onnodige’ kosten gaan maken door op kamers te gaan wonen. Toen bedacht ik een goed alternatief.

Aan ons huis zit een bijgebouw vast dat lang als opslagruimte werd gebruikt. Ik vroeg mijn ouders of ik die ruimte mocht opknappen en zelf mocht inrichten, zodat ik niet op kamers hoefde te gaan maar toch een beetje mijn eigen ding had. Mijn ouders vonden het een goed plan (1. ze willen niet dat ik met een schuld zit opgescheept na mijn studie, 2. ze kunnen mij niet missen ;)) en ik maakte een plattegrond van hoe ik het voor me zag. Veel meubels had ik zelf al, maar ik kreeg ook wat leuke dingen van familie en ik kocht wat spulletjes in de kringloopwinkel. Na een paar weken schilderen, poetsen en inrichten kon ik intrekken in mijn ‘loft’. Ik ben een jaar later nog steeds heel blij met het resultaat en heb het hier nog steeds naar mijn zin! Hieronder heb ik wat foto’s van mijn huissie geplaatst, net nadat ik het had gepoetst natuurlijk! 😉

Waar gebruik ik deze ruimte voor? Om te slapen, lekker hard te zingen en piano te spelen, soms om te koken (maar dat doe ik vaker ‘thuis’), om te studeren en te bloggen en om lekker op de bank te ploffen. Ik heb een eigen wc, maar douchen doe ik nog steeds ‘thuis’. Ik zit ook heel vaak binnen bij paps en mams op de bank, want dat vind ik nog steeds gezellig.

Voor mij is dit de ideale uitkomst: ik kan al mijn hobby’s lekker blijven doen, ik kan mijn bijbaantje behouden, ik kan naar de meeste activiteiten van de studievereniging en ik leer zelf koken en met geld omgaan. Daarnaast ga ik op de dagen dat ik college heb – dat zijn er niet veel maar oké – met de auto naar school (de busverbinding sucks), waardoor ik niet te veel tijd verlies aan reizen.

Woon jij op kamers? Of ben je van plan dat te gaan doen?

 

Liefs,

FAB


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s